Hideg plazma szűrő

A plazmatechnológiás levegőfertőtlenítő berendezések jelenleg a legmodernebb, leghatásosabb és legbiztonságosabb folyamatos levegőfertőtlenítési technológiát képviselik, ami azt jelenti, hogy a kezelések közben képesek elpusztítani az aeroszolokkal a levegőbe kerülő kórokozókat. A készülék más megoldásokhoz, pl. ózonos fertőtlenítéshez képest az emberekre nézve nem jelent veszélyt, a felületeket, eszközöket és az alkalmazott anyagokat nem károsítja.

Az ESA támogatása abban is segített, hogy megtalálják az űrben szerzett ismeretek földi alkalmazásait.Eszközükben egy fémhenger belső felülete és a henger belsejében elhelyezett fémrúd mint elektródák között hozzák létre a hideg plazmát. A létrejövő kisülési csatorna eredetileg csak kb. 1 mm vastag, azonban ha a kisülés helyét mágneses térrel gyorsan mozgatják, akkor a kisülés szétteríthető, így plazmakorong jön létre. Az áporodott vagy kellemetlen szaganyagokat tartalmazó levegőt ezen a plazmakorongon átvezetve tisztítják meg.

Az ESA technológia transzfer programja segítségével a készülékben a plazma elektronjaival semlegesítik a szagokat. A vékony plazmarétegen áthaladva a szagokat létrehozó bonyolult szerves molekulák egyszerű, kis molekulákra (oxigénre, vízre, szén-dioxidra) esnek szét. A levegő megtisztítása ezzel az eljárással mintegy ezerszer gyorsabb, mint a hagyományos kémiai módszerekkel. Ráadásul az utóbbi eljárások során ózon is keletkezik, amelyet újabb lépésben kell ártalmatlanítani.

Hétköznapi felhasználásra bekerült a berendezésekbe is…
Az általunk forgalmazott készülékek többsége rendelkezik “Cold Plasma” ionizátorral.
Ez egy, a hideg plazma elvén működő eszköz, amely ionizálja és bontja a levegőben lévő nedvességet alkotó víz molekulákat.

Magas feszültséget alkalmazva a víz molekulák H+ és O2- ionokra bomlanak. Az így keletkező ionfelhőben instabil ionok igyekeznek stabil állapotba kerülni, ezért „fürtökben” körülveszik a levegőben lévő részecskéket, majd kémiai reakciók során át H+ és OH- keletkezik. Mivel a hidroxil gyök (OH-) meglehetősen instabil, ezért a környezetében lévő organizmusoktól (vírus, baktérium) hidrogént szerez és vízzé alakul, miközben magát a káros organizmust ezzel megöli.Így jön létre többek között a baktériumok számára halálos hidrogén-peroxid.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ez a hatás ennyire agresszív, akkor nem bocsát-e ki a készülék valami olyan anyagot, ami a felhasználójában is kárt tehet? A válasz nem, mégpedig azért, mert a készülék reakcióterét mikrobákra méretezték, vagyis kiterjedése emberi léptékkel nézve rendkívül kicsi, maga a reakció pedig nagyon gyorsan, a másodperc tört része alatt végbemegy.